Informacje
Warto Wiedzieć
Ważne Linki
KG PSP

ZOSP RP

JRG Pasłęk
Pożar sadzy
Gdy sezon grzewczy w pełni, wzrasta ryzyko powstania pożaru sadzy w przewodzie kominowym . Wiele osób bagatelizuje tę sytuację nie zdając sobie sprawy jak wielkie ryzyko za sobą niesie.
Aby lepiej zrozumieć jak niebezpiecznym zjawiskiem jest pożar sadzy przedstawimy Państwu kilka ważnych informacji.

Czym jest i jak powstaje pożar sadzy?

Sadza powstaje jako produkt uboczny w wyniku niepełnego spalania stałego materiału palnego jak np. mokrego drewna, węgla, śmieci oraz odpadów komunalnych. Unosząc się osiada i gromadzi na wewnętrznych powierzchniach komina, a że jest materiałem łatwopalnym przy dłuższym nieczyszczeniu lub niedokładnym czyszczeniu dochodzi do jej zapalenia.

Jak rozpoznać pożar sadzy?
Pożar sadzy objawia się głośnym dźwiękiem, a w niektórych przypadkach z komina wydobywają się gęsty, ciemny dym, iskry lub płomienie ognia, a sam przewód kominowy robi się cieplejszy niż zwykle - czasem nawet gorący.

Jakie zagrożenia wynikają z pożaru sadzy?

Paląca się w wysokich temperaturach sadza może spowodować pęknięcia i nieszczelności w przewodzie kominowym, co w rezultacie może doprowadzić do rozprzestrzenienia się ognia na pobliskie elementy np. konstrukcji dachu. Ogień lub iskry wydobywające się z komina mogą zostać przeniesione przez wiatr na sąsiednie budynki.

Jak reagować na pożar?

Przede wszystkim sadzy nie należy gasić wodą, powstająca wówczas para wodna może spowodować pęknięcie przewodu kominowego. Gdy zauważymy pożar wzywamy straż pożarną podając dokładny adres, a następnie staramy się zagasić palenisko (nie wodą) ograniczając dostęp powietrza do komina. Należy uważać, gdyż w tym momencie w przewodzie kominowym może powstawać większa ilość tlenku węgla (czadu), który jest bardzo niebezpieczny.

Aby uniknąć tak niebezpiecznej sytuacji jaką jest pożar sadzy należy regularnie i dokładnie dbać o drożność przewodów kominowych, a także odpowiednio dobierać materiał opałowy.


Wygenerowano w sekund: 0.01 166,979 unikalne wizyty